Nargile Neden Yanar, Sebepleri Nelerdir?
Nargile yanması ve sebepleri, özellikle kendi evinde ya da kafede nargile içen kişilerin araştırdığı konular arasında yer almaktadır. Tecrübeli nargile tiryakileri de ne kadar dikkat etseler de kimi zaman nargilelerinin yanmasından şikayetçi olabilmektedir. Nargile yanmasının sebepleri hakkında detaylı bilgilere geçmeden önce nargilenin nasıl çalıştığını iyi kavramış olmak gerekir. Nargile çalışma prensibine göre, nargilenin üzerindeki kömürlerin yanarak tütünü ısıtması ve tütün dumanının suyun içinden geçtikten sonra içiciye ulaşması söz konusudur. Bu çalışma prensibi doğrultusunda dumanın devir ederken karşılaştığı her türlü olumsuzluk, nargile içiş keyfini doğrudan olumsuz etkilemektedir.
Nargileden Neden Yanık Tadı Gelir?
Nargile içerken yanık tadı gelmesi, özellikle yeni nargile içmeye başlayan ya da ilk defa nargile içen kişilerin sık sık karşılaştığı bir sorundur. Nargile içerken karşılaşılan sorunların başında, nargilenin yanık tadı vermesi gelmektedir. Belki de her nargile sever, hayatında en az bir kere bu sorunla karşılaşmıştır. Nargile tiryakilerinin, nargile içerken keyiflerinin bozulmaması için nargilenin yanmasını istemedikleri ve bu konuda nelere dikkat etmeleri gerektiğini iyi bildikleri görülmektedir. Nargilenin yanması, içimi de zorlaştıracağı için nargile keyfini başlı başına bozan olayların başında gelir.
Nargile Yanmasının Sebepleri Nelerdir?
Nargile yanmasının nedenleri birbirinden farklı olabilmektedir. Örneğin nargile yanması yani nargileden yanık tadı gelmesi sorunu, genellikle kömür, tütün ve lüle gibi nargileyi oluşturan ekipmanların hazırlandığı sırada yapılan yanlışlardan kaynaklanmaktadır. Fakat bu yanlışlar, sanıldığının aksine kolay bir şekilde çözüme kavuşturulabilmekte ve böylelikle nargilede oluşan yanık tadının üstesinden gelmek mümkün olmaktadır. Nargilede yanmasındaki temel sebeplerin başında, nargilede bulunan tütünün normalden daha fazla ısınması gelmektedir. Tütünün ideal seviyeden daha fazla ısınmasına neden olan hatalı davranışlardan bazıları şunlardır:
- Nargileye gereğinden fazla köz koymak,
- Nargile lülesine çok fazla tütün doldurarak, tütünün doğrudan köze temas etmesine neden olmak,
- Nargile közlerini büyük parçalar halinde oturtmak,
- Nargile çekiminin zorlaşması
Görüldüğü gibi kafede ya da ev ortamında içilsin, nargilede sık karşılaşılan yanık kokusu ve yanık tadı gibi şikayetlerin asıl sebepleri bunlardır. Her türlü durumda da yapılması gerekenler oldukça basittir. Nargile içen kişiler bazı püf noktalarına dikkat ederek nargile yanmasının önüne geçebilmekte ve daha keyifli bir nargile içimi yaşayabilmektedir. Öte yandan nargile yanması durumunda da sorunu çözebilmek için bu yöntemler uygulanmalı ve yapılan hatalar, doğru işlemlerle düzeltilmelidir.
Nargileyi Yakmamak İçin Ne Yapılmalıdır?
Nargileyi yakmamak için yapılması gerekenler oldukça basittir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz nargilenin yanma sebepleri arasında nargileye gereğinden fazla köz koyma hatasının çözümü çok kolaydır. Közleri azaltarak ve nargile üzerine büyük parçalar halinde koyduğunuz közleri daha küçük ve ideal boyutlara getirerek nargilenin yanma sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. Yanık dumanı nargileden çıkarmak için de nargileyi tersine doğru yavaşça üflemek yeterli olacaktır. Bu işlemlerden sonra içim kalitesinde hemen fark edilir bir artış görülecektir. Bir diğer yanık nargileyi düzeltme yöntemi de lüle içindeki tütün miktarını azaltmaktır. Bu sayede tütünü ideal seviyede tutarak yanmasını engelleyebilirsiniz.
İdeal Nargile İçme Keyfi
En keyifli nargile içme deneyimi yaşayabilmek için lüle, köz ve nargile içindeki su seviyesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Nargile çekiminin zorlaşamaması için bu unsurlar birbiri arasında denge içinde olmalıdır. Lülenizi ağzına kadar doldurmayıp küçük bir miktar boşluk bırakarak tütünlerin kömürle doğrudan temas etmesini engelleyebilirsiniz. Nargile yanmasının sebepleri hakkında bilgili ve tecrübeli olduğunuz takdirde ideal nargile içme keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.