sigaranın zararları nelerdir

Sigaranın Zararları Nelerdir?

Sigara bağımlılık yapan bir tütün içeceğidir. Aynı zamanda günümüzde kolay satılabilmesi bağımlı sayısını arttırmaktadır. Dünya üzerinde sigara ve diğer tütün ürünleri kullanıcı sayısı artmakta iken ülkemizde de aynı şekildedir. Türkiye’de 16 milyon tütün ürünü kullanıcısı vardır. Bu denli bağımlı sayısının yüksek olmasının ekonomik ve sağlık alanında olumsuz etkileri vardır. En önemli olumsuz etkileri sağlık alanındadır. Sigaranın sağlığı tehdit eden onlarca etkisi bulunmaktadır. Bu olumsuz etkileri o kadar kalıcı ki; uzmanlar sigarayı bırakan kişinin ancak 10 yıl sonra eski haline dönebildiğini söylemişlerdir.

Sigara içerisinde birçok zararlı etken maddeden meydana gelir. Bu zararlı maddelerin bağımlılık yapıcı etkileri bulunmaktadır. Sigara içen bir bağımlı bu maddeleri aldıkça alışır. Ardından vücudu bu maddelere alıştığı için sürekli yeniden sigara içme isteği oluşur. Tiryakilik dediğimiz olay böyle oluşur. Sigaranın içerisinde olan nikotin ve benzeri etkenlerin bir kısmı, zaten vücudumuzda bir miktar bulunmaktadır. Ancak sigarayla birlikte bağımlılık yapan bu zararlı maddeleri dışarıdan aldığımızda, vücudumuzda bulunan eser miktardaki bu maddeleri artırmış oluruz. İşte vücudumuz zamanla bu maddelere doymaz ve bağımlılık oluşur. Fiziksel ve psikolojik olarak da sigarayı bırakmak zorlaşır.

Sigaranın bağımlılık yapmasından bahsetmiştik. Sigaranın içeriğinde bağımlılık yapan onlarca zehirli ve kanserojen madde bulunmaktadır. Bu maddelerden en zararlı olanları ise; arsenik (fare zehri), benzin, kadmiyum (akü metali), hidrojen siyanid (gaz odaları zehiri), toluen (tiner), amonyak ve propilen glikol ve bununla birlikte 4000’in üzerinde kanserojen ve toksik madde içermektedir. Bu zehirleri içtikten sonra ciğerlerimizde katran (asfalt) meydana gelir. Sigara yalnızca içen kişilere zarar vermez. Aynı şekilde pasif içici dediğimiz, sigara tüketmese de tüketilen ortama maruz kalan kişiler vardır. Bu kişiler her ne kadar sigara kullanmasalar da, tüketilen ortamlarda bulunduklarında bile birçok zarar görmektedirler. Bu nedenle sadece sigara içmemek önlem değildir. Aynı zamanda sigara içilen alanlardan da uzak durmaları gerekir.

sigaranın zararları

Genel olarak insanlar sigaranın zararlarını bilse de yine de içmekten vazgeçmiyorlar. Sigaranın zararlarına gelin hep birlikte bakalım. Sigara içilen alanlarda ağır ve kötü bir koku yayılır. Cildi bozacağı için erken yaşlanma belirtileri görülür. Dişlerinizin sağlığı bozularak kirli ve pis gözükür. Hatta dişeti hastalıklarına bile neden olur. Ağız bölgesinde tat almada eksilme olur ve kanser riski artar. Gırtlak ve nefes borusunda iltihaplanma oluşur. Ses telleri zarar görür. Başka kanserlere yakalanma riski artar. Kalp ve damarların görmüş olduğu zararlardan dolayı kalp krizi meydana gelebilir. Bunun dışında damar tıkanıklığı, tansiyon yükselmesi gibi başka kötü sonuçlar da ortaya çıkabilir. Beyin bölgesinde ise felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer) olma riski artar. Her nefes alışında 50 bin hücre ölür. Gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlük oluşur. Sigara kullanımıyla birlikte koku alma duyusu eksilir. Sigaranın özellikle ciğerlere zararlarının büyük olduğu herkesçe biliniyor. Sigara içenlerde bir süre sonra akciğerlerde kansere yakalanma, Bronşit ve amfizem gibi rahatsızlıklar oluşur. Sigaranın zararına yönelik daha pek çok madde sayabiliriz.

Sigara herkesin zararlı olduğunu bildiği en yaygın tüketilen tütün içeceğidir. Sigara bağımlılığından kurtulmak için en kolay ve en güzel yol hiç başlamamaktır. Eğer sigara bağımlılığınız varsa kurtulmak için birçok yöntem vardır. Ne olursa olsun sigarayı bırakmak için hiçbir yaş geç değildir.

KAYNAKÇA

  • “Sigara ve zararları”, https://www.medicalpark.com.tr/sigara-ve-zararlari/hg-1950 (Erişim Tarihi 07.12.2020).
  • “Sigara ve Zararları”, https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/sigara-ve-zararlari
  • ”Sigara zararları nelerdir?”, (14.04.2018), Milliyet Gazetesi
  • “Sigaranın Zararları”, https://acipayamdh.saglik.gov.tr/TR,150915/sigaranin-zararlari.html (Erişim Tarihi 03.04.2018).
  • “ Sigaranın Zararları”, https://npistanbul.com/sigaranin-zararlari (Erişim Tarihi 25.05.2019).

Bir cevap yazın