nargile aksesuar çeşitleri nelerdir, nargile aksesuarları

Nargile Aksesuarları Nelerdir?

Nargile parçaları, nargile içmeye yeni başlayan kişilerin en çok merak ettikleri konular arasında yer almaktadır. Günümüzde nargile içicilerinin ve severlerin sayısı giderek artmaktadır. Bu yüzden nargile aksesuarları da piyasada önem kazanan ürünler arasında gösterilmektedir. Nargile içimini etkilediği kadar, görünüş bakımından da nargileye ayrı bir hava ve karizma katan nargile aksesuarları, özellikle genç yaştaki nargile severlerin dikkatinden kaçmamaktadır.

Sigara içmeye göre çok daha farklı ve havalı bir yapısı olan nargile, pek çok farklı parçadan oluşmaktadır. Geleneksel nargilelerden en modern nargile modellerine kadar hemen hemen bütün nargile çeşitlerinde bu parçalar ve ekipmanların bulunduğu görülmektedir. Bu parçalar olmadan nargileden keyifli bir şekilde duman çekmek mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla nargile aksesuarları, nargileyi nargile yapan bir özelliğe sahiptir.

Tömbeki Nargile Tütünü

Nargile tütünü tömbeki, ilk olarak Hindistan civarında üretilmiş bir tütün çeşididir. Günümüzde ülkemizde Hatay ili sınırları içinde üretilen tömbeki tütünü halk arasında nargile tütünü olarak bilinmektedir. Yoğun bir şekilde duman çıkaran ve aynı zamanda farklı meyve ile bitki aromaları ile zenginleştirilen tömbeki tütünü, her damak zevkine hitap edecek şekilde hazırlandığı için tercih edilmektedir. Son yıllarda nargile severler tarafından en çok tercih edilen tütün aromaları arasında kavun, karpuz, şeftali, elma, çilek, muz gibi meyvelerin olduğu görülmektedir.

Nargile Marpucu

Nargile hortumu olarak da bilinen ancak gerçek adın nargile marpucu olan bu parça, nargileden keyifli bir şekilde duman çekilmesini sağlayan çok önemli bir aksesuardır. Nargilenin marpucu, sadece duman çekiminde değil aynı zamanda nargileden alınan lezzeti de artıran bir aksesuardır. Dumanın şişeden çıkıp ağza ulaşmasını sağlayan bu yardımcı parça, orijinalinde koyun derisi ya da ceylan derisi gibi malzemeden üretilmektedir. Ancak günümüzde silikondan yapılan nargile marpuçları da yaygın bir şekilde kafe ve benzeri mekanlarda kullanılabilmektedir.

Nargile marpucunun düzenli olarak yıkanıp temizlenmesi, nargileden alınan duman kalitesini ve tadını etkileyen önemli bir unsurdur. Dolayısıyla zamanında temizliği iyi bir şekilde yapılmamış olan nargilelerde tütün aromaları ve kokuları birbirlerine karışacağı için nargile içim keyfini olumsuz etkilediği görülmektedir. Ağız tadıyla aromayı damakta hissederek nargile içmek isteyenlerin düzenli olarak marpuç değiştirmesi veya temizlemesi tavsiye edilir.

Nargile Seri

Nargilenin ser kısmı, genellikle cam, seramik veya metalden üretilen gövdesidir. Ser bölümünün üretiminde çeşitli materyaller kullanılabilmektedir. Boyun kısmı dar olan ser, karın kısmına doğru indikçe genişleyen bir yapıdadır. Görünüm bakımından sürahiyi andıran ser, 2,3 veya 4 boğumlu şekilde üretilebilmektedir. Fakat günümüzde nargile severlerin en çok tercih ettikleri ser tasarımlarında tek boğumlu olan modeller öne çıkmaktadır. Nargilenin asıl gövdesini oluşturan bu parça metal bir yapıya sahipse keyifli ve sağlıklı bir nargile içimi yapabilmek için çok sık temizlenmesi gereklidir.

Nargile Lülesi

Nargilenin lüle kısmı, fırınlanmış kilden veya seramik malzemeden üretilen bir parçadır. İçine tütün yerleştirilen bu aksesuar lüle olarak adlandırılmaktadır. Bu parçanın üzerinde bulunan delikler, yanan tütünün nargile içinde duman olarak dolaşmasını sağlayan önemli bir parçadır. Kolaylıkla çıkarılıp takılabildiği için nargile temizliğinde de bu aksesuarın özel olarak temizlenmesi faydalı olacaktır. Nargilenin en çok kullanılan aksesuarlarından biri olan lülenin kaliteli materyalden üretilmiş olanları makbuldür. Maliyeti düşük olan bu parçanın narin bir yapıya sahip olması nedeniyle zaman zaman tıkanması ya da kırılması gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Nargile aksesuarları arasında lüle temizliği sırasında deliklerin tıkanmaması için dikkatli bir şekilde yıkanmasına özen gösterilmelidir.

Bir cevap yazın