nargile temizleme yöntemleri nelerdir?, nargile temizliği, nargile temizlik

Nargile Temizleme Yöntemleri Nelerdir?

Nargile temizleme teknikleri, özellikle kendi evinde veya işyerinde düzenli olarak nargile içen kişilerin mutlaka hakkında bilgi sahibi olması gereken bir konudur. Bilindiği üzere günümüzde pek çok farklı mekanda da kullanılan nargileler, genellikle cam ya da metal gövdeden üretilmektedir. Özellikle günümüzde yoğun ilgi gören nargile kafelerde kullanılan cam nargilelerin ideal şekilde temizlenip temizlenmediği konusu pek çok kişinin aklını kurcalamaktadır. Bu yüzden nargile temizleme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olan nargile tutkunları, kendi kullandıkları nargilelerin de düzenli olarak temizliğini hijyenik bir şekilde tamamlamak istemektedir.

Materyale Göre Nargile Temizliği

Nargile materyalline göre temizlik konusuna dikkat edilmesi önemlidir. Bilindiği üzere günümüzde en çok kullanılan nargileler ya camdan ya da metalden üretilmektedir. Dolayısıyla birbirinden farklı olan bu üretim materyallerinin farklı yöntemler kullanılarak temizlenmesi gerekmektedir. Nargile temizliğindeki esas amaç her ne kadar hijyenik ve mikroplardan uzak bir kullanım imkanı yani sağlık olmasına rağmen nargile temizliği düzenli yapıldığında lezzetli nargileleri içmek de ayrı bir keyif haline gelmektedir.

Nargile temizliği iyi yapıldığı takdirde farklı koku ve aromalı tütünlerin kullanımı sırasında en ideal nargile içim kalitesi elde edilebilmektedir. Uzun süreli temizlenmeyen nargilelerde farklı aromalar tercih edildiğinde kokular ve tatlar birbirine karıştığı için bu durum nargile içim keyfini olumsuz etkilemektedir. Hem sağlık hem de keyif bakımından nargilelerin cam ya da metal bölümleri düzenli olarak temizlenmelidir.

Cam Nargilelerin Temizlik Yöntemleri

Camdan yapılan nargilelerin temizliği, metal nargilelere kıyasla çok daha basit ve pratiktir. Bu yüzden pek çok kişi bakımının ve temizliğinin kolay olması sebebiyle camdan üretilmiş nargileleri kullanmayı tercih etmektedir. Pişme topraktan yapılan lülelerin nazikçe ve yıpratılmadan temizlenmesi önemlidir. Bu bölüm tazyikli suyla yıkanıp kurumaya bırakılmalıdır. Camdan üretilen nargilelerin ser kısmı da harbi denilen ekipman ve sulu sabun yardımıyla temizlenmelidir.

Cam nargilelerin temizliğinde ve özellikle ser bölümünü yıkarken sabun dışında herhangi bir kimyasal madde kullanılmaması gerekmektedir. Yine aynı şekilde sabunla yapılan temizlik işlemlerinde de sabun kokusu ve tadı kalmaması için çok iyi biçimde durulama yapılıp kurumaya bırakılmalıdır. Cam nargilelerde marpuç temizliğinde ağız bölümüne yakın olan uç kısımda harbi ile temizlik yapılmalıdır. Bu bölümün dışında kalan yani marpucun hortum bölümü ise harbi olmadan tazyikli su sıkılarak yapılmalıdır. Çünkü elastik yönü yüksek olan bu bölümde yıpranma ve çizilmeler duman kalitesini olumsuz etkileyecektir. Son olarak cam nargilelerin camdan üretilen şişe bölümünün temizliğinde de deterjan kullanılabilmektedir. Bulaşık yıkar gibi bu camlı suyun içi deterjanla iyice hijyenik bir hale getirildikten sonra şişenin temizlenmesi ve durulanması gerekir.

Metal Nargilelerin Temizlik Yöntemleri

Metalden üretilen nargilenin temizliği için gerekli birtakım aletler bulunmaktadır. Harbi denilen uzun ince ve fırçalı teli kullanmak faydalı olacaktır. Metalden üretilen nargilelerde lülenin temizliği sırasında da zarar görmemesi için yumuşak bir mutfak teli tercih edilmesi yeterlidir. Nargilenin su haznesi bölümünün de iyice tazyikli suyla yıkanıp kurumaya bırakılması gerekmektedir. Metalden üretilen nargilelerde yanık tütün kokusunu çıkarmak için sabun kullanılabilir. Ancak sabunla yapılan temizlik işlemlerinden sonra bol suyla durulamak gereklidir.

Nargile Temizliğinin Önemi

Nargile temizliği sayesinde nargilenin hem hijyenik olması hem de keyifli bir şekilde içilebilmesi mümkün olmaktadır. Zamanında temizlenmeyen nargilelerde tütünün koku ve aromaları birbirine karıştığı için aroma tadı elde etmekte zorluk yaşanmaktadır. Nargile temizleme yöntemleri kullanarak, siz de evinizde veya farklı yerlerde kullandığınız nargilenizi ideal hale getirebilirsiniz.

Bir cevap yazın